Kişisel bilgi ve beceri gerektiren, yapılan işin sermayeye değil de mesaiye dayandığı ve verilen hizmetin bir işveren adına olmadığı durumlarda kişi, serbest meslek erbabı olarak adlandırılmaktadır.
Gelir Vergisi Kanunu’nda serbest meslek erbabı;
“Serbest meslek faaliyetini mutad meslek halinde ifa edenler”
şeklinde tanımlanmıştır. Kişinin kendi nam ve hesabına faaliyette bulunduğu avukat, doktor, diş hekimi, veteriner, mimar, mühendis, serbest muhasebeci, yeminli mali müşavir, danışman, ressam, yazar, bestekar, noter, senarist, yönetmen, serbest öğretmen, ebe, sünnetçi, sağlık memuru, menajer ve rehber vb. kişiler serbest meslek erbabı olarak mevzuatta yer almaktadır.
Peki Serbest Meslek Makbuzu nedir? Serbest Meslek Makbuzu nasıl kesilir? Brüt, spotaj ve KDV hesapları nasıl kolayca yapılır? İş yoğunluğu içinde tahsilat işlemleri nasıl daha kolay halledilir? Bir serbest meslek erbabı olarak merak ettiğiniz tüm bu soruların cevabını Avukatbulut’ta kolayca bulabilirsiniz.
Serbest Meslek Makbuzu Nedir?
Serbest Meslek Makbuzu, avukat, doktor, diş hekimi, mali müşavir … vb. serbest meslek erbaplarının hizmetleri karşılığında gerçekleştireceği tahsilatlar için düzenlediği mühim bir evraktır. Kısacası bir serbest meslek erbabı iseniz verdiğiniz hizmetin bedelini tahsil ederken mutlaka resmi bir evrak düzenlemeli ve vergi kanunlarına uygun olarak işlem yapmalısınız.
Bu noktada dikkat edilmesi gereken unsur, verdiğiniz hizmetin süreklilik arz etmesi ve yıllık gelirinizin 24.000 TL’yi geçmemesidir. Eğer bu şartlar sizin mevcut durumunuzu tanımlıyorsa tahsilatlarınızda mutlaka Serbest Meslek Makbuzu kesmelisiniz.
Serbest Meslek Makbuzu Nasıl Kesilir?
Öncelikle Serbest Meslek Makbuzu kesebilmek için Vergi Dairesi’nde serbest meslek mükellefiyeti açtırmalısınız. Ardından anlaşmalı bir matbaada Serbest Meslek Makbuzu bastırmalı, sonrasında vergi hesaplamalarını yapmalı, makbuzu doldurup müşterilerinize teslim etmeli ve hizmet bedelinizi tahsil etmelisiniz.
Serbest Meslek Makbuzu düzenlerken dikkat edilmesi gereken nokta; brüt tutar üzerinden %20 stopaj ve %18 KDV bedelini hesaplamaktır. Stopaj, müşterinizin sizin adına vergi dairesini ödeyeceği tutarı, KDV ise sizin ödeyeceğiniz tutarı göstermektedir.
Bunca iş yükünün arasında bir de bu vergi hesaplamalarına zaman yaratmanın zor olacağını mı düşünüyorsunuz? Biz avukatbulut.com olarak sizin için en iyisini düşündük ve Serbest Meslek Makbuzunu mevzuata uygun şekilde hazırlamanızın en kolay yolunu bulduk. Nasıl mı?
Serbest Meslek Makbuzu Programı İle Tahsilatlarınızı Kolaylaştırın!
Avukatlar için özel olarak geliştirdiğimiz dijital platform Avukatbulut ile Serbest Meslek Makbuzlarınızı basitçe düzenleyebilir, zamandan ve enerjinizden tasarruf edebilirsiniz.
Sizin için özel olarak geliştirdiğimiz Serbest Meslek Makbuzu modülü ile vergi hesaplamalarının üstesinden kolayca gelebilir, ister evden, ister hukuk büronuzdan hiçbir mekan ve zaman bağımlılığı olmadan makbuzunuzu rahatlıkla hazırlayabilirsiniz.
Üstelik fatura bilgilerini tekrar tekrar girmenize de gerek yok. Sistemde müşteri bilgilerinizi otomatik olarak tanımladığınızda yapacağınız işlemler de oldukça kolaylaşacaktır.
Avukatbulut ile Serbest Meslek Makbuzu kesmenin daha pek çok avantajı var. Bildiğiniz üzere, devir dijital iletişim devri. Elbette siz de dijitalin nimetlerinden iş süreçlerinde de çokça faydalanıyor ve müşterilerinize çevrim içi hizmetlerle ulaşmaktan büyük keyif alıyorsunuz. Bu noktada, hemen şunu belirtmeden geçmeyelim: Avukatbulut ile serbest meslek makbuzunuzu müvekkillerinize mail olarak yönlendirebilir ve posta masraflarından da kurtulabilirsiniz.
Üstelik işinizi kolaylaştıracak tüm bu özelikleri 14 boyunca ücretsiz deneyebilir ve detaylar hakkında bilgi almak için web sitemizi inceleyebilirsiniz.